Vrednost zlata pri unikatnih poročnih prstanih

Vsak profesionalni zbiratelj ali investitor na področju zlata se zaveda, da je zlato nekaj kar je vredno ohraniti in namesto denarja naložiti na različne sklade. Cena zlata in s tem nakita, ki je bodisi obdan, bodisi narejen iz zlata se močno spreminja. Pa vendar se sprašujemo zakaj so zlati unikatni poročni prstani tako dragoceni in moderni? Unikatni poročni prstani so moderni predvsem v zadnjih desetih letih zaradi vračanja stare mode iz 60-ih in 70-ih let, prav tako tudi iz 80-ih in 90-ih let. Zlato se uporablja pri večini unikatnih poročnih prstanih. Zadnja leta so druge plemenite kovine nasledile večno zlato.  

Zakaj je zlato tako dragoceno?

To preprosto vprašanje prinaša kompleksen odgovor. Ni edinega razloga, zakaj je zlato veljalo za izjemno razkošno kovino skozi vso človeško zgodovino. Vendar pa je visoka vrednost zlata splošno sprejeta kot posledica kombinacije dejavnikov. Dandanes so poročni prstani še vedno izjemno iskani, predvsem tisti iz zlata.

Imagem relacionada

 

Razlogi, zakaj je cena zlata visoka, so:

  • Pomanjkanje: zlato je težko najti in izvleči v resničnem svetu. V poznem 18. stoletju se je vsako mesto z enim samim zlatim zrnom takoj spremenilo v rudnik z zlatom. Danes se na leto proizvede le okoli 2.000 ton zlata. Da bi se to število uvrstilo v perspektivo, se v ZDA vsako uro proizvede približno 10.500 ton jekla. Jeklo se ne uporablja za unikatne poročne prstane, zaradi njegove hitre obrabe in zaradi možnosti za rjo.

 

  • Fizične lastnosti: Zlato ima nekatere fenomenalne fizikalne lastnosti – še posebej, če se uporablja v električnih aplikacijah. To je na primer odličen dirigent. Poleg tega ni nobene kovine bolj temprane in duktilne kot zlato. To pomeni, da se lahko na veliko manjših listov vtisne samo majhen košček zlata. Pravzaprav se lahko unčica zlata raztegne v žico, ki je dolga 50 milj. Pozlačena bakrena žica zveni drago, vendar potrebuje le eno unčo zlata, da se na ploščo naveže nit z bakrom dolžine 1000 milj.

 

  • Estetski atributi: Eden od najpreprostejših razlogov, zakaj je zlato dragoceno je, da izgleda fenomenalno. Sčasoma so vladarji ljubili razstavljanje zlata v prehodnih prostorih, grobnicah in na vrhu egiptovskih piramid. Njegova edinstvena obarvanost in lesk sta fascinirala ljudi že tisočletja. Zlato ni bilo uporabno samo za unikatne poročne prstane, s katerimi so se grofice bahale daleč naokrog, pač pa tudi za okvirje za slike, cerkve, itd.

 

  • Skladiščenje premoženja: Časi, ko se je vrednost zlata povečala, so skoraj vedno povezani z ekstremnimi gospodarskimi razmerami. Zaradi teh izjemnih okoliščin so ljudje izgubili zaupanje v valuto svoje države in kupili bolj konkretno obliko bogastva: zlato. Zlato je dobro orodje za shranjevanje bogastva po vsem svetu, v obliki nakita, unikatnih poročnih prstanov, verižic, itd.

Kaj pomeni prihodnost za zlato na unikatnih poročnih prstanih?

Tako kot za vsako tržno blago je nemogoče natančno napovedati ceno zlata. Mnogi so poskušali in mnogi niso uspeli. Vsak dan na tisoče vlagateljev po vsem svetu preučuje vse metrike, ki so vključene v ceno zlata. Nekateri od teh strokovnjakov bodo vzeli vse te informacije in natančno napovedali prihodnjo ceno zlata, medtem ko bodo drugi strokovnjaki videli iste informacije in uganili. Če se želite bogatiti z zlatom, potem morate najti strokovnjake, ki jim zaupate. Poiščite strokovnjaka, ki je natančno predvidel različne vrednosti zlata v zgodovini. Poiščite tistega, ki prevzame vse razpoložljive informacije in jih uporabi za informirano odločitev. Ali poskusite sami raziskati informacije in preverite ali lahko pravilno uganete. Konec koncev je cena zlata v zadnjih nekaj desetletjih precej vztrajno naraščala in mnogi strokovnjaki napovedujejo, da se bo v naslednjih nekaj letih nadaljevala postopen vzpon. Ali bo zlato preseglo 2000 dolarjev za unčo? Ali bo zlato spet padlo pod 1000 $? Zgodovini zlata še zdaleč ni konec in še vedno je treba veliko pisati o najbolj dragoceni dobrini človeške rase. Unikatni poročni prstani bodo še vedno zajemali barvo zlata in še vedno bo bilo mogoče videti nasmeh na bodoči nevesti zaradi te neverjetne kovine. Prihodnost za unikatne poročne prstane je svetla. Ljudje unikatno delo vedno bolj cenijo in ga povezujejo s prestižem in družbeno smetano. Zlato je zagotovo neprecenljivo še posebej ko je nadeto na roko večne ženske ljubezni v obliki unikatnega poročnega prstana.

Več na: www.zlatarna-breznik.si