Ustne bakterije in paradontoza

Kaj so vzroki za parodontozo?

Zdrava usta kolonizira več kot 700 različnih vrst bakterij, ki so večinoma popolnoma neškodljive in živijo v harmoniji s svojim gostiteljem. Vendar, ko čiščenje zob ni dovolj temeljito, se bakterijske usedline naberejo poleg dlesni, oblikujejo v plaketo in pogoji postanejo primerni za razcvet bolj nevarnih bakterij. Naravna obramba telesa je ogrožena.

Parodontoza posledica kopičenja bakterij v obliki zobnih oblog.

Če se mehki bakterijski plak ne odstrani s ščetkanjem, se minerali v njem odlagajo skozi čas in nastane trda usedlina na zobu, imenovana zobni kamen. Prisotnost zobnega kamna spodbuja rast bakterijskega plaka proti koreninam zob. Ko se vnetje širi globlje, se poveča pritrditev dlesni na koren in med njimi nastane vrzel ali parodontozi žep. Ta žep je idealen kraj za kolonizacijo škodljivih bakterij in njihovo razmnoževanje, s čimer povzroči napredovanje bolezni. V svojem novem habitatu bakterije sproščajo toksine kot produkte njihove presnove, ki dodatno sprožijo obrambne mehanizme telesa.

Resultado de imagem para dental parodontose

Dejavniki parodontoze

Resnost in hitrost napredovanja parodontoze sta odvisni od ravnotežja številnih dejavnikov: števila in vrste prisotnih bakterij, močnih obrambnih mehanizmov posameznika in prisotnosti ali odsotnosti določenih dejavnikov tveganja. Na primer, bolj agresivne bakterije in šibkejši imunski odziv bolnika, pomeni bolj aktivna bo bolezen. Poleg tega lahko nekateri dejavniki tveganja, kot so kajenje ali sladkorna bolezen, dodatno oslabijo obrambo telesa in pospešijo proces bolezni. Na enak način določena zdravila, kot so antihipertenzivi ali vazodilatatorji in imunoterapija, vplivajo na vnetni odziv na plak in povzročajo, da so bolniki bolj dovzetni za gingivitis. Vendar pa je pomembno priznati, da se brez akumulacije bakterijske plakete ne bo pojavila parodontoza.

Kaj lahko storim, da preprečim parodontozo?

Periodontalno vnetje ni neizogibno. Razvoj gingivitisa in parodontoze je mogoče preprečiti s temeljitimi ustnimi higienskimi navadami ob rednih strokovnih pregledih in podpori.

Osnovni elementi dobre ureditve ustne higiene so:

  • Čiščenje žvečilnih površin in stranic zob dvakrat na dan z zobno ščetko (ustrezne velikosti in v dobrem stanju) in zobno pasto.
  • Čiščenje prostorov med zobmi, kjer ne morejo doseči zobne ščetke, z uporabo zobne nitke ali medzobne ščetke, odvisno od velikosti prostora. To je treba storiti enkrat dnevno.
  • Zobne nitke je treba uporabiti tam, kjer so zobje blizu, z malo ali brez prostora med njimi, medtem ko so medzobne ščetke primerne za večje vrzeli. Posebno skrbno je treba očistiti okrog ukrivljenih ali prenatrpanih zob ali okrog polnila, kron in zobnih protez, saj se v teh krajih zlahka nabirajo zobne obloge in je dostop omejen.
  • Antibakterijske vode za izpiranje ust so koristen dodatek k ščetkanju, saj zavirajo rast bakterij in zavirajo vnetne spremembe. Uporabljati jih je treba po čiščenju zob.

Če zaradi neustrezne tehnike čiščenja na zobeh ostanejo usedline z zobnimi oblogami, bodo te postale mineralizirane in se spremenile v trde, fiksne usedline (kamenček, splošno znano kot tatarski kamen), ki jih z zobno ščetko ni mogoče odstraniti. Vaš zobozdravnik ali parodontolog bo med običajnim zobozdravstvenim pregledom identificiral te usedline zobnega kamna in jih odstranil kot del profesionalnega čiščenja. Po odstranitvi usedlin se zobje polirajo s posebnimi pastami in skodelicami, da se ustvari gladka površina, za katero je manj verjetno, da se kopiči parodontoza.

Več zanimivih člankov na:www.zobozdravnik-mb.si