Prednosti dentalnih radiografij oziroma ortopana

Opis ortopana

Zobna radiografija ali ortopan daje vašemu zobozdravniku sliko trdih tkiv (zob in kosti) in mehkih tkiva, ki obdajajo zobe in čeljusti. Na primer, zobne radiografije lahko pomagajo odkriti vse nepravilnosti, ki se skozi čas pojavijo na vaših zobeh, bodisi zaradi starosti, slabe genetike ali pa morda zaradi slabe higiene.

Poznamo tudi druge bolezni ustne votline:

  • osi v kosti;
  • periodontalna (dlesni) bolezen;
  • okvare, ki se razvijejo pod vašimi dlesni;
  • dermalne vrste tumorjev.

Zobne radiografije ali ortopan lahko opozorijo zobozdravnika na spremembe v vaših trdih in mehkih tkivih. Pri otrocih rentgenske slike omogočajo zobozdravniku, da lahko vidi kako se razvijajo čeljusti in kosti vsakega malčka. Medicinske radiografije ali zobne rentgenske slike omogočajo vašemu zobozdravniku boljšo oceno morebitne poškodbe obraza in ust. Zobne radiografije lahko pomagajo vašemu zobozdravniku ugotoviti bolezni da nebi začetne razvojne težave postale resne zdravstvene težave vaših ust. Zgodnje odkrivanje okužbe ali poškodbe lahko tudi omeji ali prepreči nadaljnjo poškodbo drugih delov ust.

Resultado de imagem para tooth 2d scanning

Varnost stomatoloških radiografij

Nekateri ljudje se sprašujejo, če so zobozdravstvene radiografije ali ortopan varni posegi zaradi izpostavljenosti bolnika sevanju. Na to vprašanje vam lahko odgovorim z preprostim DA! Količina sevanje, katera se ustvari pri slikanju vaših zob je zelo majhna.  Na primer, radiografija bitewing – dve do štiri slike zob – izpostavijo bolnika približno 0,005 milisievertom (mSv) sevanja (milisievert je merska enota za sevanje). Sevanje je del našega življenja. Posebej v državah v katerih so blizu jedrske ali nuklearne tovarne. Ljudje so povprečno izpostavljeni 3,2 mSv sevanju na leto. Zobozdravniki sledijo načelu ALARA, ki pomeni “slikanje samo takrat ko je resnično potrebno” pri pridobivanju rentgenskih slik.

To sevanje je načelo varnosti in omejuje vašo izpostavljenost z vključitvijo naslednjih tehnik:

  • najhitrejša filmska hitrost ali digitalna hitrost;
  • zmanjšanje velikosti rentgenskega žarka kadar je to mogoče;
  • velikost receptorja slike;
  • izpostavljenosti in obdelave tehnike;
  • upora oljnih predpasnikov.

Če se srečujete z novim zobozdravnikom, se prepričajte da mu priskrbite kopije vaših obstoječih radiografijo, da bi se izognili podvajanju. Tako boste sami omejili izpostavljenost vašemu sevanju. Vaš zobozdravnik se bo odločil, kdaj bo ortopan potreben na podlagi vaših ustnih ugotovitev in morebitnih simptomov, ki jih prijavite. Drugi dejavniki, ki bodo vplivali na njegovo odločitev bo pregled vaše zdravstvene anamneze, tveganje za dotično oralno bolezen, vaša starost ali kakršno koli kombinacijo predhodnega. Zobozdravnik bo na vaše telo postavil svinčeni predpasnik, ki dobro deluje kot zaščita za sevanje. Prav tako, če bo svoje delo opravljal profesionalno zaščitil vašo ščitnico, ki je pogosto del našega telesa, ki je pod največjim valom sevanja zraven možganov. Ta vodilni in posebej izdelan predpasnik bo ščitil vaše organe in vašo ščitnico pred večjim odmerkom sevanja, ki ni potreben. Vsi ti ljudje, ki se že zdravijo z določenim sevanjem, predvsem kadar gre za raka se morajo posvetiti z zdravnikom, da ne bi prekoračili svoje dnevne doze sevanja. Če ste noseči morate biti še posebej pozorni kajti sevanje ima lahko zelo negativen učinek na vaš še ne razvit plod. Uporaba osvinčenega predpasnika in ovratnika bo zaščitila vas in vaš plod pred izpostavljenostjo sevanju. Če želite izvedeti več o prednostih in varnosti zobne radiografije, se pogovorite z zobozdravnikom.

Podrobneje na:

https://rtgstudio.si/