Nezlomljiva stekla na telefonu, mit ali resničnost?

Vsi smo se že kdaj srečali z razbitim steklom na mobitelu, ki ga nismo hoteli zamenjati. Zlomljeni zasloni pametnih telefonov so glavni vzrok za napake pametnih telefonov, popravila pa so lahko očitno draga.  Apple za zamenjavo zaslona iPhone X na primer zaračuna 279 dolarjev.

K sreči se steklo ves čas nadgrajuje in eno ime, ki je postalo sinonim za ta trend, je Gorilla Glass. Minilo je desetletje, odkar je Corning izdal prvo različico. Gorilla Glass je bila od takrat uporabljena na več kot 5 milijard napravah. Pred 10 leti so ustvarili okrepljen stekleni material, ki se ne praska in ne zlomi. To jim do potankosti ni uspelo a so dosegli velik napredek in so osredotočeni ne boljšo in nezlomljivo prihodnost.

Steklo na telefonu se še vedno zlomi

V primerjavi z originalnim Gorilla Glass je najnovejši Gorilla Glass 5 veliko močnejši. Če bi ga uporabljali v isti zasnovi telefona, bi današnja različica omogočila, da telefon spustiš štirikrat višje z enako odpornostjo na isto škodo kot prej. Skozi leta so izdelovalci pametnih telefonov uporabili višjo silo za stiskanje stekla, tako so se zavarovali pred napakami. Proizvajalci danes uporabljajo debelejše steklo, ki je hkrati tudi večje kar pa zmanjšuje poškodbe stekla. Eden izmed problemov je tudi, ker proizvajalci želijo narediti vedno tanjše naprave, kar onemogoča potrebo po debelejših steklih. Pri razvoju nove generacije telefonskih stekel, ki jih ne bo potrebno zamenjati zasledimo vedno isti kompromis. Ali uporabiti boljše in večje ter debelejše steklo ali biti bolj pozoren na samo privlačno podobo.

Velikokrat se nam zgodi da napake v steklu ne opazimo takoj. Padec na asfalt bi lahko povzročil napako, ki je ni mogoče videti takoj, kasneje pa lahko privede do preloma. Prav tako ključi v žepu lahko povzročijo mikroskopske napake, ki oslabijo steklo. V tovarnah naklepno lomijo na tisoče telefonov, samo tako lahko preučijo kaj bi v prihodnje lahko pomagalo, da stekla na telefonu ne potrebujemo zamenjati.

Magneti za prstne odtise

Poleg razpok in prask je še nekaj težav s steklom, ki se lahko izkažejo za nadležne. Vsak, ki je lastnik telefona s steklom spredaj in zadaj, naj bo to LG V30, Galaxy S10 ali iPhone X, ve vse o grdih prstnih odtisih. Za poliranje telefonov smo navajeni nositi krpo iz mikrovlaken. Uporabljamo lahko tudi premaz ali prevleko, ki jo imenujemo oleofobna prevleka. Ta material odbije olje, tako da se le to nikoli zares ne sprime na telefon. Nekateri uporabljajo tudi sredstvo za bleščanje, ki mu pravimo saten. Tretma proti bleščanju razprši svetlobo, kar zmanjša učinek upogiba olja in stekla.  Nedavne raziskave, ki so preučile 27 mobilnih telefonov, ki pripadajo srednješolcem, so odkrili v povprečju več kot 17.000 kopij genskih bakterij na telefon. Zato je redno čiščenje potrebno, prav tako pa tudi preprečuje večje poškodbe ali posledično menjavo stekla na telefonu.

Trenutno še ne poznamo nelomljivega stekla a prihodnost je obetavna. Predlagamo vam, da namesto nakupa novega telefona premislite o možnosti zamenjave ekrana na mobitelu, ta možnost je veliko cenejša in prihranila vam bo čas ter nenazadnje podaljšala dobo vašemu telefonu.