Nekaj infromacij o hujšanju

Zmanjšanje telesne teže ali hujšanje pri ljudeh je bistvu je zmanjšanje telesne teže, kadar telo dobi manj energije v obliki hrane in pijače, kot je porabi za osnovni promet in fizično aktivnost, kar ima za posledico negativno energijsko bilanco. Ciljno zmanjšanje teže ali hujšanje  (odstranitev teže) je mogoče doseči s kombinacijo naslednjih ukrepov:

-zmanjšan vnos kalorij
-izbira nekaterih živil (prehrana)
-izogibanje, določenim sestavinam, ki so biološko ali kemično neugodne
-priprava mišic za povečanje osnovnega prometa (na primer z bodybuildingom)
-povečana telesna aktivnost s športom in usposabljanjem za fitnes
-povečana kognitivna aktivnost
-vedenjsko zdravljenje za učenje novih prehranjevalnih navad in vedenjskih rutin

Ciljno zmanjšanje teže oziroma hujšanje je še posebej potrebno v primeru prekomerne teže, kar se pogosto dogaja v industrializiranih državah, kjer le malo ljudi opravlja trdo fizično delo in je na izbiro bogata hrana. V primerih hude prekomerne telesne teže (debelosti) se lahko uporabijo tudi ukrepi adipozitne kirurgije. Cilj je doseči normalno težo ali vsaj zmanjšati prekomerno telesno težo, s hujšanjem. Pričakujejo se naslednji pozitivni učinki:

-boljše zdravje in s tem višja življenjska doba
-povečana sposobnost
-več radosti v življenju
-lepši videz
Nekatere motnje prehranjevanjalahko privedejo tudi do zmanjšanja telesne mase, vendar so posledica napačne samozavesti. Neželeno hujšanje, torej zmanjšanje telesne mase je običajno posledica lakote in bolezni in vodi do dolgotrajne izgube telesne teže. To se dogaja danes v tako imenovanih državah v razvoju, kjer pogosto ni hrane. V drugi polovici 20. stoletja so iz nemških revij izginili oglasi za povečanje telesne mase. Vendar je bila prekomerna teža pomembnejša tudi v času svetovnih vojn v oglasih.

Najmanj vsiljive metode izgube teže in tiste, ki jih najpogosteje priporočamo za hujšanje, so prilagoditve vzorcem prehranjevanja in povečani fizični aktivnosti, običajno v obliki vadbe. Svetovna zdravstvena organizacija je priporočila, da ljudje združijo zmanjšanje predelanih živil z nasičenimi maščobami, sladkorjem in soljo, ter vsebnostjo kalorij v prehrani s povečanjem telesne aktivnosti. Za uravnavanje gibanja črevesja je priporočljivo tudi povečanje vnosa vlaken. Druge metode izgube teže ali hujšanja vključujejo uporabo zdravil in dodatkov, ki zmanjšujejo apetit, blokirajo absorpcijo maščobe ali zmanjšajo obseg želodca. Bariatric operacija je lahko indicirana v primerih resne debelosti. Dva skupna bariatrična kirurška postopka sta v želodčni obvod in  v želodčni trak.  Oba sta lahko učinkovita pri omejevanju vnosa hrane z zmanjšanjem velikosti želodca, vendar tako kot pri vsakem kirurškem posegu pride tudi z lastnimi tveganji, ki jih je treba upoštevati pri posvetovanju z zdravnikom kadar je potrebno te vrste hujšanje. Dodatek k prehrani, čeprav se pogosto uporablja, se ne šteje kot zdrava možnost za hujšanje. Mnogi so na voljo, vendar zelo malo je dolgoročno učinkovitostjo hujšanja.

Virtualni želodčni pas uporablja hipnozo, da bi možgani mislili, da je želodec manjši, kot je v resnici, in s tem zmanjša količino zaužite hrane. To posledično privede do hujšanja. Ta metoda dopolnjuje psihološko zdravljenje za upravljanje anksioznosti in hipnopedijo. Raziskava je bila izvedena pri uporabi hipnoze kot alternative za uravnavanje teže. Leta 1996 je študija pokazala, da je kognitivno-vedenjsko zdravljenje (CBT) bolj učinkovito pri zmanjševanju telesne teže, če je ojačano s hipnozo. Sprejemljivost in zavezujoča terapija ACT, pristop pozornosti k izgubi teže, je tudi v zadnjih letih pokazala svojo koristnost.
Stalna izguba teže

Da bi bila izguba teže trajna, morajo biti spremembe prehrane in načina življenja tudi trajne. Ni bilo dokazano, da kratkotrajna dieta povzroča dolgoročno izgubo telesne mase ali boljše zdravje in je lahko celo kontraproduktivna. Obstaja znaten trg za izdelke, ki obljubljajo, da bo hujšanje lažje, hitrejše, cenejše, zanesljivejše ali manj boleče. Mednje spadajo knjige, DVD-ji, zgoščenke, kreme, losjone, pilule, prstani in uhani, obloge za telo, telesni pasovi in druge materiali, fitnes centri, klinike, osebni trenerji, skupine za hujšanje ter prehrambni izdelki in dodatki.
Leta 2008 je bilo v Združenih državah porabljenih med 33 in 55 milijardami ameriških dolarjev za izdelke in storitve za hujšanje vključno z medicinskimi postopki in farmacevtskimi izdelki, pri centrih za zmanjševanje teže pa med 6 in 12 odstotki vseh letnih izdatkov. Več kot 1,6 milijarde dolarjev na leto je bilo porabljenih za dodatke za zmanjšanje teže. Približno 70 odstotkov ameriških poskusov diete ima naravo samopomoči. V Zahodni Evropi je prodaja izdelkov za zmanjšanje telesne teže oziroma hujšanje, razen zdravil na recept, leta 2009 dosegla 900 milijonov funtov (1,4 milijarde USD).
Zdravljenje lahko neposredno ali posredno povzroči hujšanje, zmanjša učinkovitost zdravljenja in okrevanje, ki nato posledično povzroči dodatno izgubo teže in smo v začaranem krogu.

Mnogi bolniki bodo po operaciji izgubili apetit. Del odziva telesa na operacijo je usmerjanje energije v celjenje ran, kar povečuje celokupne energetske zahteve telesa. Kirurgija posredno vpliva na prehranski status in hujšanje, zlasti v obdobju okrevanja, saj lahko ovira zdravljenje ran in druge vidike okrevanja. Kirurgija neposredno vpliva na prehranski status, kakdar kakšen postopek trajno spremeni prebavni sistem. Pogosto je potrebna vnosna prehrana. Vendar se ni pokazalo, da ima politika “nič po ustih” za vse operacije gastrointestinalnega trakta koristna, pri čemer bi lahko nekateri predlog celo oviral ozdravitev. Zgodnja postoperativna prehrana je del okrepljenega okrevanja po operacijskih protokolih. Ti protokoli vključujejo tudi nalaganje ogljikovih hidratov v 24 urah pred operacijo, vendar ni potrjeni dokazov, da imajo zgodnji prehrambeni posegi velik učinek.