Kako so nekoč izdelovali spletne strani?

Izdelava in oblikovanje spletne stranizajema veliko različnih znanj in disciplin v proizvodnjo in vzdrževanje spletnih strani. Različna področja spletnega oblikovanja vključujejo spletno grafično oblikovanje; Oblikovanje vmesnika; authoring, vključno s standardizirano oznako in lastniško programsko opremo; uporabniško oblikovanje; optimizacija iskalnikov. Pogosto bodo številni posamezniki, ki delajo v skupinah, pokrivali različne vidike procesa načrtovanja, čeprav jih bodo nekateri oblikovalci krili sami. Izraz ˝web design˝ se običajno uporablja za opis procesa načrtovanja, ki se nanaša na zasnovo spletne strani, vključno s pisanjem. Izdelava novih strani za splet delno prekriva spletni inženiring v širšem obsegu razvoja spletnih strani. Za spletne oblikovalce se pričakuje, da imajo zavest o uporabnosti in če njihova vloga vključuje oblikovanje se pričakuje tudi, da bo do datuma narejeno, s smernicami za spletno dostopnost.

1

Izdelava spletnih strani 1988-2001

Čeprav ima izdelava spletni strani dokaj nedavno zgodovino, je lahko povezana z drugimi področji, kot so grafično oblikovanje. Vendar je na izdelavo mogoče gledati tudi s tehnološkega vidika. Strani so postale velik del vsakdanjega življenja ljudi. Težko si predstavljamo internet brez animiranih grafik, različnih stilov tipografije, ozadji in glasbe. Leta 1989, medtem ko je delal na CERN jeTim Berners-Lee predlagal ustvariti globalni projekt, hipertekst, ki je kasneje postal znan kot World Wide Web. Med leti 1991-1993 je bil rojen World Wide Web. Samo besedilo strani lahko obravnavamo z uporabo preprostim brskalnikom. Leta 1993 sta Marc Andreessen in Eric Bina, ustvarila brskalnik Mosaic. V času, ko je bilo več brskalnikov, vendar večina od njih so bili na osnovi Unix in seveda so bila besedila težka. Ni bilo nobenega celostnega pristopa k grafičnem oblikovanju elementov, kot so slike ali zvoki. Mosaic brskalnik je zlomil to plesen. W3C je bil ustanovljen oktobra 1994, da “vodi World Wide Web preko svojega polnega potenciala z razvojem skupnih protokolov, ki spodbujajo njegov razvoj in zagotovitev njegove interoperabilnosti.˝  W3C je določitl standarde, ki so lahko danes videni z JavaScriptom. Leta 1994 je Andreessen oblikoval Communications Corp., ki je kasneje postal znan kot Netscape Communications, Netscape 0.9 brskalnik. Netscape ustvaril svoje HTML oznake ne glede na tradicionalne standarde. Na primer, Netscape 1.1 vključe oznake za spremembo barve ozadja in oblikovanje in izdelovanje besedila s tabelami na spletnih online straneh. Skozi leta 1996 do 1999 se jezačela brskalniška vojna, ko sta se Microsoft in Netscape borila za popolno prevlado brskalnika. V tem času je bilo veliko novih tehnologij na tem področju, zlasti Cascading Style Sheets, JavaScript in Dynamic HTML.

staraidesign

Leta 1996 je Microsoft izdal svoj prvi konkurenčni brskalnik, ki je bil skupaj s svojimi značilnostmi in oznakami. To je bil tudi prvi brskalnik, ki je podpirati različne sloge, saj takrat bilo videno kot obskurna avtorska tehnika. HTML markup za tabele je bil prvotno namenjen za prikazovanje tabelarnih podatkov. Vendar so oblikovalci hitro spoznali možnosti uporabe HTML tabele za ustvarjanje kompleksnih postavitev, več stolpcev, ki so bili drugače nemogoči. Če želite ustvariti kompleksne modele, so imeli mnogi oblikovalci za uporabio zapletene tabelnie strukture ali celo uporabitev praznih gif slik. CSS je bil uveden decembra 1996, ki ga je W3C podprl predstavil in postavil. To je omogočilo da je HTML koda bila pomenska in ne tako semantična in predstavitvena, kar je izboljšalo spletno dostopnost.
Leta 1996 je bil razvit Flash (prvotno znan kot FutureSplash). V času razvijejo orodje, ki je bilo relativno enostavno v primerjavi s sedanjo uporabo osnovnih postavitev in risarskih orodij, omejen predhodnik ActionScript, in časovni razpored, pa je spletnim oblikovalcem izdelati različne strani initi čez točko HTML, z animiranimi GIF in JavaScriptom . Vendar, ker pa Flash potrebuje plug-in, so mnogi razvijalci preprečiti njegovo uporabo zaradi strahu pred omejitvijo svojega tržnega deleža zaradi pomanjkanja združljivosti. Prednost Flash-a je, da je dovolj priljubljen med posebnimi ciljnimi trgi, ki so sčasoma delali na svoji poti do velike večine brskalnikov, in dovolj močan, da se uporablja za razvoj celotne strani.