Kako dolgo delujejo led žarnice?

led_spectra.jpg

Led žarnice imajo precej daljšo življenjsko dobo od klasičnih žarnic in sijalk, a koliko časa bodo dejansko delovale, je težko določiti. Proizvajalci sicer na embalaži radi zapišejo, koliko ur naj bi znašala življenjska doba, vendar pa velja ta podatek vzeti z rezervo. Gre namreč za teoretični izračun, ki v praksi pogosto ne drži. Proizvajalci se namreč najbolj pogosto odločajo za opis maksimalne življenjske dobe, ne pa povprečne. In še pri tem velja povedati, da življenjska doba ni dobro preverjena v praksi. Zakaj ne? Enostavno. Najbolj kakovostne led žarnice oziroma svetila naj bi imela življenjsko dobo tudi 100.000 ur in več. To pomeni, da bi morali trditev o življenjski dobi testirati tako, da bi pustili led žarnice neprekinjeno vključene kar 11 let!
Led žarnice in kakovostni razred
Tako kot za vse druge izdelke tudi za led žarnice velja, da je čas delovanja odvisen od kakovosti samega izdelka. Proizvajalci ter tehnologije so bolj in manj kakovostne, to pa se seveda odraža tudi v ceni. Najboljše led žarnice imajo tudi najvišjo ceno, zato običajno niso namenjene običajnemu potrošniku ter hišni razsvetljavi. Prav tako se ne prodajajo v vsakem supermarketu. Najboljše led žarnice so visoko specializirane, dostopne le v specializiranih prodajalnah ali pri proizvajalcu, cene pa so lahko tudi vrtoglavo visoke. Namenjene so specifični uporabi znotraj posameznih vrst industrije in drugih panog – na primer za promet, letalstvo, farmacevtsko industrijo in podobno.
Led žarnice, ki jih uporabljamo za enostavno osvetlitev zunanjih in notranjih prostorov, pa naj gre za industrijske ali stanovanjske stavbe, gotovo spadajo med tiste, pri katerih ne moremo govoriti o samem vrhu. Nenazadnje za to tudi ni prav nobene potrebe. Potrebna je učinkovita razsvetlitev z dolgo življenjsko dobo, ki pa mora biti hkrati tudi ekonomična. Verjetno bi se vsi strinjali, da je za običajno razsvetljavo bolje uporabiti led žarnice, ki nam ob redni uporabi služijo pet let in so poceni, kot pa odšteti celo plačo ali še več za to, da dobimo najboljše na trgu. Nekaj, kar je na primer uporabno v vesoljski industriji …

Informacije na http://www.ledorders.com/
Kaj lahko pričakujemo od led žarnice?
Zagotovo vam bodo led žarnice služile precej dlje kot običajne varčne sijalke. Kar pomislite na to, kako pogosto vam je v mnogih letih uporabe “pregorela” kakšna kontrolna lučka na domačih elektronskih napravah? Verjetno nikoli. Torej so pričakovanja glede dolge življenjske dobe, ki se raztegne v leta, povsem na mestu. Še bolj pomembno pa je, da lahko računate tudi na dodatne pozitivne lastnosti!
Led žarnice vam bodo pomagale znižati račun za električno energijo, saj porabijo precej manj energije od drugih. Če jih uporabljate v celotni stavbi in tudi za razsvetlitev njene zunanjosti, potem bodo prihranki takoj očitni. Strošek z začetno investicijo, torej nekoliko dražjim nakupom led žarnice, pa se bo tudi hitro povrnil. In nenazadnje – prvotne žarnice boste še vedno uporabljali, ko bi morali navadne že kar nekajkrat zamenjati.
Led žarnice so torej vsekakor dobra odločitev. Pa ne le z ekonomskega stališča, temveč tudi z okoljskega. Porabijo malo energije, jo učinkovito izkoristijo, ne vsebujejo toksičnih kemikalij, oddajajo minimalno UV svetlobe in povrhu vsega jih je mogoče tudi reciklirati.