Bela obhajilna obleka

obhajilo-birmaPrva bela obleka za obhajilo,ki se je nosila za zakrament je bila 18 stoletja. Marija kraljica Škotska je za svoj zakrament nosila belo obleko za birmo. Zaradi nje so vse današnje obleke za obhajilo bele barve. Henri 8 in Marija Tudorska sta za svojo poroko nosila zlato belo obleko. Zato je zlata barva tudi zelo pomembna za obleko za obhajilo.  Veliko deklet on dečkov si svojo obleko za obhajilo sami narišejo, oblikujejo in dajo sešit priznanim oblikovalcem. Nekateri si svojo obleko za obhajilo planirajo po kakšno leto v naprej.  Obleka neredi človeka pravijo. Zaradi obleke v današnji družbi dobiš povsem drugačen status, ki si ga imel prej. Če te ljudje ne poznajo te bodo ocenili po materialnih dobrinah, ki jih premoreš ali ki ji lahko vidijo. Lahko te ocenijo po avtu, kolesu, hiši ali pa po obleki. Tvoj prvi vtis, ki ga pustiš, ga pustiš zaradi svoje obleke. Ljudje, ki so marginalizirani v naši družbi si ne morejo privoščiti oblačil, predvsem pa si ne morejo privoščiti, da bi njihove obleke bile čiste. Bela barva pomeni tudi čistost, da si lahko privoščiš, da se vsak dan preoblečeš. Da se vidi, da so tvoja oblačila bela in da zelo lepo dišijo po opranih oblačil. Za obleke za birmo je zelo priljubljeno svilo in kašmir. Stili oblek so se zelo razlikovali. Nekoč so obleke za obhajilo bile vse do tal. Njihove dolžine so bile veličastne.

Dandanes pa je najbolj primerna dolžina obleke za birmo nekje do kolen ali pa krajše. Danes so obleke veliko bolj razgaljene kot so bile prej. Da danes pokažeš malo kože to ni nič ne spoštovanega in slabega. Danes je zelo priljubljeno kazati svojo belo kožo. Bela koža je tudi znak, da imaš veliko premoženja. V starih časih je pomenila, da nisi rabil delati na polju zato tvoja koža ni bila opečena od sonca in tvoj obraz je bil bled, ker tvoje ročice niso rabile dela. Niso se rabile znojiti in niso bile poškodovane in suhe. Ročice so bile zelo negovane in nežne. Hrapave so imeli tisti, ki so bili navajeni dela, njihove roke so bile tudi zelo suhe in zatečene.

Torej, če ste v dilemi kakšno barvo bi imeli za obleko za obhajilo se spomnite na dolgoletno zgodovino in včasih sledite tradiciji. V Sloveniji imamo zelo malo običajev. Tiste, ki pa imamo pa so vzporedno in tesno povezani z religijo. Običaje in tradicijo je potrebno spoštovati in prenašati iz generacijo v generacijo.

V različnih agencijah si lahko zraven obleke za poroko sposodite tudi maturantske obleke in obleke za obhajilo in birmo. Pozorni moramo biti na znamke in ceno. Prav tako pa se moramo zavedati dejstva, da moramo obleko, ki si sposodimo vrniti in da jo moramo ohraniti v najlepšem redu. Spoštovati morala pravila agencij, zato se je dobro potrebno pozanimati kako in kaj.