Kartuše in Tonerji

Najbolj priljubljene kartuše po svojih izjemnih značilnostih, ter jih je prav tako mogoče tudi ponovno napolniti so Canonove kartuše. Canon ima najboljšo izbiro na tem področju. Canonove kartuše imajo ločene predele za različne barve črnila in predeli se lahko preprosto napolnijo. Torej, naslednjič, ko zmanjka določenega barvnega črnila, namesto polnjenja celotnega vložka preprosto napolnite komoro, katera ima manj črnila. To prav tako bistveno zmanjša skupne stroške črnila tiskalnika. In zaradi dejstva, da vam ni treba zavreči drugih barv, se izkaže, da je tudi stroškovno zelo učinkovito. Canon je zaradi enostavne razpoložljivosti poceni kartuš za ponovno polnjenje s črnilom izbral številne možnosti za kakovostne rezultate med potrošniki.

Vsako leto po vsem svetu na odlagališčih zavržejo okoli 500 milijonov kartuš, pravi evropski komite združenja za tonerje in brizgalne tiskalnike. Te “prazne” kartuše lahko vsebujejo do 8 odstotkov neuporabljenega preostalega prahu tonerja in lahko izlijejo spojine v tla in v podzemne vode. V poskusu ponovne uporabe teh elektronskih odpadkov so raziskovalci to snov pretvorili v olja, pline in celo sestavino asfalta. Zdaj, Vaibhav Gaikwad in sodelavci želijo razviti povsem nov način za ponovno uporabo preostalega tonerja.

Raziskovalci so v peč postavili toner v prahu in ga segreli na 1.550 °C. Ta proces je svoj lasten železov oksid pretvoril v izdelek, ki je bil 98-odstotno čisto železo, ki uporablja polimerne smole znotraj praška za toner kot vir ogljika. Raziskovalci pravijo, da bi bila ta metoda idealna za industrijske aplikacije, ker se železo in jeklo navadno tvorita pri tej temperaturi. Poleg tega segrevanje prahu pri tako visoki temperaturi prepreči oblikovanje toksičnih stranskih proizvodov, kar zagotavlja okolju prijazen način recikliranja preostalega tonerja.

Proizvajalci tiskalnikov ponavadi niso prijazni do svojih strank. Ali ste vedeli, da ko kupite kartušo za brizgalne tiskalnike, kartuša za črnilo ni polna črnila. Ima majhno gobo, ki zavzame ves prostor v vložku, gobica pa je polna le polovično s črnilom ali manj.

Zakaj nekateri proizvajalci to počnejo?

Dva glavna razloga:
1 – Hočejo, da vam hitro zmanjka črnila, tako da boste kupili nov vložek. Ne delajo veliko dobička, s prodajo tiskalnikov, delajo svoj dobiček s prodajo kartuš.
2 – Nato lahko napolnijo gobico, polno črnila (kot bi morala biti na prvem mestu) in jo poimenujejo kartuša XL. Kot lahko uganeš, te kartuše XL stanejo posledično več denarja in to je ves dobiček.
Cena brizgalnih kartuš se dviguje. Zdaj stanejo več kot so prej. Brizgalne kartuše ponavadi vsebujejo vse manj črnila, medtem ko pa stroški teh vložkov gredo navzgor. Zdi se bolj smiselno, da ponovno napolnite kartuše, ne da bi jih vsakič odvrgli in kupili nove brizgalne kartuše. Če zavržete brizgalne kartuše po prvi uporabi, je samo denarna izguba. Projekti, na katerih trenutno proizvajalci tiskalne opreme delajo, so črnila za tiskalnike in navodila za ponovno polnjenje kartuš za brizgalne tiskalnike.

Če vaš tiskalnik ne bo tiskal črne barve na dokumentu, potem obstaja nekaj možnih težav, ki bi jih morda morali peverit. Ali tiskalnik kaže opozorilo o nizki vrednosti črnila ali je črnila dejansko zmanjkalo in ga je treba zamenjati? Če je tako, potem zamenjajte kartušo s črnilom po navodilih proizvajalca tiskalnika. Mit je, da ne potrebujete črnega črnila, da natisnete barvno sliko ali da lahko natisnete črno besedilo na tiskalniku, ki potrebuje barvno kartušo.